Palatul Societatii Functionarilor Publici
==Palatul Societatii Functionarilor Publici==
Adresa: Piata Victoriei, Calea Victoriei Nr. 155 | Ani in existenta: 1900 - 1944 |
Adresa alternativa: (fost Calea Victoriei Nr. 177 in 1934) (fost Calea Victoriei Nr. 203 in 1911) | Google Maps |
In cladire au functionat: | |
*Palate/Imobile *Piata Victoriei *Calea Victoriei | Autor: Cornel D. |
Palatul Societatii Functionarilor Publici se afla in Piata Victoriei intre Calea Victoriei si Str. Buzesti.
Adresa actuala ar fi Calea Victoriei Nr. 155. (fost Calea Victoriei Nr. 177 in 1934) (fost Calea Victoriei Nr. 203 in 1911) Cladirea a fost construita in stil romanesc, cu ornamentatii de teracota si faianta, cu stresini mari care acopereau frumoase balcoane sustinute pe stilpi de cerdac. A fost ridicata in anul 1900 dupa planurile arhitectului N. C. Mihaescu (1863-1934).
- In aceasta cladire a functionat si Autogara Centrala. Proabil primul sediu…
- Conform Anuarului Bucurestiului Alexandru Vlahuta a locuit in aceasta cladire pe la 1910.
- Capatul de linie Tramvaiul 10 care mergea pina la Cimitirul Belu.
- Spatiu de locuit pentru diversi functionari publiciinclusiv armata.
- Atelier si depozit de biciclete german in 1917.
(Cu multumiri Theodor Stanescu) “În acest imobil erau locuinte de serviciu pentru înalti functionari publici. Între altii, aici a locuit Alexandru Vlahuta, în perioada când era director în Ministerul Educatiei Publice. În apartament avea o mare colectie de tablouri de Nicolae Grigorescu, primite cadou de la cuscrul sau. Incendiul imobilului l-am marcat foarte puternic pe Vlahuta, care a vazut ca nu poate face nimic pentru a salva tablourile. Dupa ce acestea au fost scoase din cladirea avariata, Vlahuta le-a donat pinacotecii nationale, unde pot fi vazute si astazi.”
Cladirea a fost grav avariata de bombardamentele din 24-25 august 1944 si nu a mai fost reconstruita. Ruinele cladirii au fost vizibile pina in 1956-1957 cind Piata Victoriei a fost reamenajata. Prin demolarea Palatului functionarilor publici avariat in urma bombardamentului aerian din 24-25 august 1944 a rezultat un spatiu verde. In anii ’80, ambitia lui Ceausescu de a sistematiza intreg orasul a plantat cam pe acelasi loc un bloc mamut care adaposteste, printre altele, Comitetul Olimpic Roman.
Loading comments...
Referinta: |