Gara Filaret

From In București
Jump to navigationJump to search

==Gara Filaret sau Gara de Giurgiu==

Adresa: Piata Garii Filaret nr.1, Sector 4 Ani in existenta: 1869-1961
Adresa alternativa: Google Maps
In cladire au functionat: Gara Filaret, Autogara Filaret
*Gările Bucurestiului Autor: Cornel D.


Pe la mijlocul Secolului al XIX-lea zona in care se va construi Gara Filatet se afla la periferia Bucurestiului. Zona era impanzita de gradini, majoritatea vita de vie.

 
Gradina Gromont, numita asa dupa numele proprietarului, vicontele Louis Antoine de Grammont, cunoscuta mai apoi de bucurecteni sub numele de "via colenelului Gramon". Gradina se intindea, in partea stinga a actualului bulevard, pana aproape de muchea dealului pe care s-a construit, in 1869, prima gara de cale ferata, Gara Filaret.

Vorniceasa Zoita Golescu avea o vie de opt pogoane si jumatate in mahalaua Filaretului, adica Inspatele Parcului Libertatii si a garii Filaret.

Pe terenul cedat de primarie, din lunca Filaretului, adica in stinga Parcului Libertatii, pe o suprafata de opt pogoane(40000mp)au construit Uzina de gaz(cu motoare si piese din strainatate)care a fost inaugurate, cu mult fast de toata oficialitatea bucuresteana, in ziua de 12 noiembrie 1871.

Una dintre principalele meniri ale Garii Filaret, a fost initial transportul de carbune necesar pentru fabricarea gazului aerian.

In 1888-1892 s-a construit uzina de la Grozavesti care procura energie electrica pentru centrul orasului, iar in 1902 s-a construit o alta uzina(electrica) la Filaret.

[1]

Gara filaret a fost deschisă la 19/31 octombrie 1869, cu ocazia inaugurării primei linii de cale ferată din Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, calea ferată București–Giurgiu. Construcția, realizată precum un careu, este formată dintr-un parter și un etaj, marginile clădirii închizându-se spre șine pentru a forma o hală în care intrau cele 3 linii de cale ferată.

Hala peronului este marcată printr-un fronton triunghiular peste linia acoperișului corpului principal. Acoperișul halei este ridicat pe o structură metalică, așezată pe zidurile paralele ale construcției, decorate cu arce. Accesul la peronul acoperit, sprijinit pe console metalice, se făcea prin fațada principală, prin intrări amplasate în capătul celor două pervazuri ale clădirii.([2])

O data cu deschidera Garii Targovistei(Gara De Nord) in 1872 traficul ferovier a devenit precar. In 1960 gara este dezafectata, cladirea preluind rolul de autogara.

Societatea prezenta a luat fiinta prin desprinderea de fosta I.T.A.- Bucuresti in 1991 prin Hotararea Guvernului nr. 1264/08.12.1990.

Clădirea este declarată monument istoric.

Inaugurarea Garii Filaret, Foto Carol Popp de Szathmari, 19/31 octombrie 1869


 
 
Links:

Wikipedia

Lista gărilor


Loading comments...
Referinta:

Return to top

  1. Din Bucureştii de ieri, Volumul 1 - George Potra
  2. Wikipedia