Băile Grivița

From In București
Jump to navigationJump to search

==Băile Grivița==

Adresa: Calea Grivitei / Strada Sfinții Voievozi nr 1 Ani in existenta: Decembrie 1893 -
Adresa alternativa: Google Maps
In cladire au functionat: *Baile publice
Negustorii Solomon Haimovici și Isac Abramovici construiesc Baia Grivița cu banii imprumutati de la  Societatea de Credit Funciar in valoare de 270.000 de lei.
Stabilimentul oferea “băi de putină” și “de abur” organizate în 80 de compartimente, cu două clase de confort, iar în sezonul cald și băi reci într-un bazin exterior. Baia era alimentată cu apă din puțuri proprii și funcționa până târziu în noapte. Mai știm și că marele inginer Anghel Saligny, care avea reședința în apropiere, pe strada Occidentului, a fost deranjat de risipa de apă și a făcut o petiție la Primărie.
Baia Comunală Grivița a fost deschisă în ziua de 18 decembrie 1897.
“Baia Grivița a fost construită de doi negustori evrei, Solomon Abramovici și Isac Halimovici. A fost o mare realizare pentru acele timpuri; era cea de-a două baie modernă construită în București, după cea amenajată de Eforia Spitalelor Civile, care era situată pe Bulevardul Elisabeta, unde se află astăzi sediul Primăriei sectorului 5. După primul război mondial, numărul celor care-și puteau oferi o baie cu cadă/duș în casă era încă foarte redus. Spre exemplu, în cartierul Grant-Regie, la o populație de 2000 de locuitori existau în anii ’30 doar două cișmele, două surse de apă tratată.
"Baia a funcționat până prin anul 2017. Am avut în mână un pliant publicitar din anul 2017 care spunea că baia are o capacitate de 200 de persoane pe zi și oferă clienților condiții pentru igienă și relaxare în cadrul unui bazin interior. De asemenea, baia dispunea de dușuri cu apă caldă, cabine individuale, o saună cu aer cald și bazine cu apă rece. Lumea din cartier se ducea acolo, era o atracție, un loc pentru igienă și pentru socializare”. 
[1]
 [2][3]


Un anunț publicitar anunța, la 20 ani de la Războiul de Independență, deschiderea Stabilimentului pentru Onor Public. “Direcțiunea Stabilimentului Baia Grivița, situat în Calea Griviței în fața Bisericii Sfinții Voievozi, anunță că a deschis Basinul și Dușele reci pentru sezonul de vară. O baie în basin cu dușe reci costă 65 de bani. Abonament pentru zece băi, 5 lei. Abonament pentru o sută de băi, 40 de lei. Cu această ocaziune aducem la cunoștință Onor Public că basinul de vară pentru băi și dușe reci este unicul din Capitală, fiind construcție nouă, în ce privește instalațiunea, confortul și mărimea sa având 80 de cabine”. “În acest basin se poate lua băi la aer liber, alții ziua și seara la lumina electrică, iar după trebuințe este acoperit cu perdele mobile de pânză impermeabilă pentru a apăra pe Onor vizitatori de razele solare, cum și de ploaie. În același timp se recomandă Onor Public că Direcțiunea a făcut toate sacrificiile instalând în localul basinului un sistem complect de dușe, care se alimentează numai cu apă rece de puț, pompată cu presiune puternică. Băile sunt deschise în toate zilele de la orele 5 dimineața, până seara cât de târziu, la lumina electrică. Direcțiunea roagă Onor Public a vizita Stabilimentul Baia Grivița în ce privește băile de abur și de putină clasa I și clasa II, atât pentru Dame cât și pentru Bărbați, și se va convinge de confortul, igiena și moderațiunea prețurilor”. “Direcțiunea a făcut toate sacrificiile instalând în localul basinului un sistem complect de dușe care se alimentează numai cu apă rece de puț, pompată cu presiune puternică”






Links:

bucurestiivechisinoi.ro

  1. Băile Grivița
  2. George potra - Din Bucureştii de ieri Volumul 1
  3. Bucureștii Vechiului Regat, George Costescu, 1944