Monumentul Tache Ionescu

From In București
Revision as of 23:39, 27 October 2024 by Cornel (talk | contribs)
Jump to navigationJump to search

Monumentul Tache Ionescu Google Maps

Adresa: Bd. Tache ionescu Nr. 28 Ani in existenta: 1931 - 1961
Adresa alternativa: Ani in constructie:
Sculptori: Ernest Henri Dubois Înălțime:
Materiale folosite:
*Monumente si Statui *Bd. I. C. Bratianu *Bd. Tache Ionescu *Bd. G-ral Gheorghe Magheru Autor: Cornel D.
In ziua de Duminica 21 Iunie 1931, intr-o- atmosfera solemna, a avut loc ceremonia dezvelirii monumentului marelui patriot Tache Ionescu. La ceremonie au participat celebritatile politice ale vremii. Cateva mii de oameni au fost de fata ppentru a asista la ceremonie.

Ridicat pe un soclu cilindric înalt, Take Ionescu, reprodus în picioare, arată cu mâna dreaptă spre Ardeal. Mai jos, pe o platformă, două nuduri uriașe, răsturnate pe spate, simbolizează Nistrul și Tisa.

Mai jos, fotografiile aparute in "Realitatea ilustrată" (sau Lucrurile aşa cum le vedem cu ochii), 05, nr. 231, 21 iulie 1931.

Urmand aceasta ocazie numele bulevardului pe care se afla statuia a primit numele de Bd. Tache Ionescu, numele anterior fiind I. C. Bratianu. Astazi Bd. Magheru.
Monumentul lui Take Ionescu
Ministru al Culturii în cabinetul L. Catargiu între 1891 și 1895, Dumitru (Take) Ionescu a înființat în februarie 1908 Partidul Conservator-Democrat, ce a funcționat practic până la dispariția sa, în 1922, când partidul a fuzionat cu Partidul Național (Iuliu Maniu). A fost ministru de finanțe, de interne, ministru Secretar de Stat, ministru de Externe și interimar la Justiție. A fost premier o lună de zile, între 17 decembrie 1921 și 17 ianuarie 1922. Take Ionescu a reprezentat România la Conferința de Pace de la București din urma celui de-al Doilea Război Balcanic, când României i-au revenit două județe din sudul Dobrogei (Durostor și Caliacra), iar în urma Primului Război Mondial, fiind unul dintre susținătorii intrării în război de partea Antantei, a condus Consiliul Național pentru Unitatea Românilor, fiind un sprijinitor al mișcării naționale din Transilvania.

În amintirea fruntașului conservator Take Ionescu (1858-1922), într-o piațetă special amenajată pe bulevardul cu același nume, în apropierea Pieței Lascăr Catargiu (Piața Romană), a fost ridicat în 1931 un monument ce îl reprezenta pe acesta în picioare, arătând cu mâna dreaptă către Transilvania. Opera sculptorului Ernest Dubois a fost așezată pe un soclu cilindric înalt, împodobit cu altoreliefuri, prins pe o platformă între două nuduri mari, răsturnate pe spate, care simbolizau Nistrul și Tisa. 
 Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu 



Links:

Wikipedia

Orasul lui Bucur

Muzeul de fotografie

Tache I.


Loading comments...
Referinta:

Return to top