Casa Torok
==Casa Torok(Török)==
Adresa: Calea Victoriei Nr. 39 | Ani in existenta: 1855 - 1934 |
Adresa alternativa: Str. Campineanu Nr. 2, Calea Victoriei Nr. 51 | Google Maps |
In cladire au functionat: | *Palate/Imobile *Calea Victoriei |
*Palate/Imobile *Calea Victoriei | Autor: Cornel D. |
|}
Cladirea initiala aflata pe Str. Campineanu a fost ridicata pe locul caselor Catargiului, (casa Chica). A primit numele de casa Torok, dupa numele proprietarului, un croitor ungur stabilit in Bucuresti.
Alte surse mentin ca imobilul a fost ridicat de catre Arhitectul Torok, acelasi care construise cladirea de pe coltul cu Str. Sarindar, unde se afla Hotel Capitol de astazi.
Anul constructiei pare sa fie inainte 1850, dar nu am gasit nici o sursa credibila. Planul Bucurestiului din 1856(1856 Plan der Stadt Bukurest) si planul Maiorului Rudolf Arthur Borroczyn(1852) nu ne arata nici o constructive in acea intersectie. Este posibil ca imobilul sa fi fost inaltat in perioada 1855-56 cam in acelasi timp cu "Pasajul Roman" aflat in vecinatate.
Initial proprietarul inchiriaza parterul, birtasului Grebert, si mai tarziu lui Ostwald. Afacerile mergeau relativ bine dar nu erau deosebite cu nimic fata de cele din vecinatate.
Casa Torok devine aproape imediat celebra datorita polonezului Fialkowski naturalizat nu de mult in Romania. Acesta a fost adus in Bucuresti de catre cofetarul Comorelli care isi avea pravalia in Pasajul Roman. Aici a facut ucenicie pentru un timp. Fiind o persoana intreprinzatoare a profitat de situatia creata de razboiul Crimeii care umpluse orasul cu ofiteri, a luat in arenda gradina Warmberg cu care a avut un succes rasunator, mai ales in randul tinerilor ofiteri(si nu numai).
In 1856 Fialkowski inchiriaza tot parterul si subsolul casei Török. La acea data etajul I al casei Török era ocupat in intregime de marele magazin de mobila al neamtului Karol Juberbaker. In spatial inchiriat Fialkowski deschide o cofetarie/cafenea/cazinou cu numele de......"Fialkowski". Localul are un succes imens mai ales in randul aristocratiei dar nu numai. Aici puteau fi intilnite cele mai reprezentative figuri ale oraslui: actori, diplomati, profesori, artisti, scriitori, juristi, poeti etc.,etc.; "Fialkowski nu mai era o cafenea ci ajunsese o adevarata institutie".
Cafeneaua Fialkovski isi inceteaza activitatea in 1898 o data cu decesul proprietarului, Fialkovski.
Localul a fost luat cu chirie de grecul Iani Kolomiris si transformat intr-un restaurant select. Restaurantul de lux a purtat in timp mai multe nume printre care Berăria Cooperativa (mai apoi Berăria Teatrului), Restaurantul Teatrului, sau Beraria Teatrului şi Restaurantul Elysée In aceiasi perioada in dreapta ccladirii, colt cu Calea Victoriei, se afla magazinul si atelierul de palarii tinut de frantuzoaica Blanche, foarte frecventat de demi-mondenele orasului.
In 1906 Casa Torok adapostea Beraria «Cooperativa». Aceasta a fost total distrusa datorita, ciocnirii dintre cetateni, studentime si jandarmeria orasului cu prilejul marei manifestatii din 13 Martie 1913.
In partea coltului de sus al cladirei locuitá in mare parte de artistii teatrului, de gazetari si de scriitori de tot felul; pravriliile de la pämant erau aproape toate, spre strada Campineanului, ocupate de cofetaria berarie a lui Fialkowski pana pe la 1890, cand i-a urmat aceia a lui Andronescu. apoi de "Beraria Cooperativa", pana la devastarea ei datorita,ciocnirei dintre cetilteni ,studentime si jandarmeria orasului cu prilejul marei manifestatiuni din 13 Martie 1913.[1]
Polonezul romanizat Fialkowski, fusese adus la noi in tara, in timpul razboiului Crimeei, de catre cofetarul Comorelli ce-si avea pravalia in Pasajul Roman. Profitand de prezenta ofiterilor straini in timpul razboiului Crimeii, a luat in arenda gradina Warmberg. In 1856, Fialkowski a inchiriat In casa Törok de pe str. Cimpineanu, intreg parterul si subsolul unde a deschis unul din cele mairenumite localuri de cofetarie si cafenea din Bucuresti. In acea vreme, etajul I al casei Török era ocupat inintregime de marele magazin de mobila find tinut de neamtul Karol Juberbaker. In cafeneaua lui Fialkowski, care a inceput sa fie din ce in ce mai vizitata, se intilneau cele mai reprezentative figuri ale oraslui: actori, diplomati, profesori, artisti, scriitori, juristi, poeti etc.,etc.; Fialkowski nu mai era o cafenea ci ajunsese o adevarata institutie". Localul era mare, incapator, si luxos: avea o sala unde se juca biliard (erau mai multe mese de biliard), o altä salà unde se juca table, ghiulbahar si nesfirsitele partide de, domino. In acea vreme, etajul I al casei Török era ocupat in intregime de marele magazin de mobila fina tinut de neamtul Karol Juberbaker. [2]
Pe Podul Mogosoaei se gasesc cele mai multe cafenele, cofetarii, hotele, localuri pentru bal, cazinouri si marele Teatru National. Dintre cazinouri cel al boierilor se afla sus in casa Török. Acest cazinou este aranjat destul de elegant si e deschis exclusiv pentru aristocratie.[3]
De-a lungiul timpului In cladire si-au desfasurat activitatea numeroase institutii si afaceri renumite. La etaj si-a desfasurat activitatea inca din 1855 “Clubul Roman”, primul club deschis in Bucuresti. Societatea fusese infiintata de printul Dimitrie Ghica, cel supranumit “Beizadea Mitica”. 1876 Franzelaria D-lui Muller. In 1866-67 Magazinul de delicatese si "Vinuri Unguresti" al lui Demeter Staicovits. In 1887 Magazin de umbrele O parte a spatiosului parter al cladirii a fost inchiriat unor magazine; cel mai cunoscut este cel de “Mode” al Eugeniei Pantazi – palarii de dama. In 1895 Bazarul "Eftinatiei" Intre 1901-1908 sediul publicatiei "Moda Noua" Incepand cu 1918 la etaj a si-a avut sediul Clubul Partidului Poporului [partidul fusese infiintat in 1918 de generalul Alexandru Averescu]. Diferite cabinete medicale de lux. |
=== ===
=== ===
-
1918
-
1933
-
1933
-
1934
===Harti===
-
1846
-
1852
-
1896
-
1911
[https:// News]
Referinta:
Links: |
Referinta: