Contele Carol Rosetti: Difference between revisions

From In București
Jump to navigationJump to search
No edit summary
No edit summary
 
Line 1: Line 1:
==<span style="color: DarkSlateGray;">  ==Contele Carol Rosetti==  </span> ==
{| class="wikitable" style="width: 50%;" style="margin: auto;"
| style="width: 20%; color: blue;"| Locul Nasterii:
| style="width: 20%"| Ani in viata: 1802-1872
|-
|style="font-style: italic; color: DarkSlateGray;" | 
|style="font-style: italic; color: blue;" | [https://maps.app.goo.gl/Nb9Pte674nfsuhZT8 Google Maps]
|-
|style="font-style: italic; color: DarkGreen;" |  *[[Personalitati]] 
|style="font-style: italic; color: #ED501A" | Autor: Cornel D. [[File:Cd1.png|16px| ]]
|}
Contele (sau graful, Scarlat) Carol Rosetti (1802-1872) a fost unul dintre membrii fondatori ai Societatii Literare „Ateneul Român”. El a fost un mare iubitor si protector al artelor.
Contele (sau graful, Scarlat) Carol Rosetti (1802-1872) a fost unul dintre membrii fondatori ai Societatii Literare „Ateneul Român”. El a fost un mare iubitor si protector al artelor.



Latest revision as of 01:31, 4 December 2024

==Contele Carol Rosetti==

Locul Nasterii: Ani in viata: 1802-1872
Google Maps
*Personalitati Autor: Cornel D.


Contele (sau graful, Scarlat) Carol Rosetti (1802-1872) a fost unul dintre membrii fondatori ai Societatii Literare „Ateneul Român”. El a fost un mare iubitor si protector al artelor.

Carol (Scarlat) Rosetti, al doilea presedinte al societatii culturale “Ateneul Roman”, a lasat prin testament la moartea lui 115.000 de lei, o casa din mahalaua Boteanu si o biblioteca de 5000 de volume. “Trebuie sa avem ambitia sa creem in Bucuresti un palat al stiintelor si al artelor, in care sa avem mandria sa primim celebritatile ce ne vor vizita sau pe care ii vom chema la noi in tara” spunea Carol Scarlat Rosetti.

Contele (sau graful sau Scarlat) Carol Rosetti era nascut in jur de 26 februarie 1802 si descindea dintr-o veche familie de boieri munteni. Nu este in intregime cunoscut ce fel de educatie a primit dar probabil cu teme religioase si cu inclinari in directia clasicitatii greco-latine. Contele a facut calatorii indelungate la Ierusalim unde a si obtinut un titlu oficial de "Ierosolimil" sau Hagiu, si diplome de "inchinator"?

A fost foarte vocal impotriva legilor de secularizare si a vorbit in Senat impotriva acestor proiecte.

Contele Scarlat Rosetti

Rosetti impreuna cu Arhimandritul Climent Nicolau, a fost fondatorul ziarului religios "Ecclesia" aparut intre 1866 si 1867. Contele Rosetti sustine independenta Bisericii rpmane si raportul ei cu statul si celelalte biserici ortodoxe. Protesteaza vehement impotriva secularizarii averilor manastiresti si a legii din 1865

Cariera lui Carol Rosetti a fost destul de importanta. A fost Magistrat si mai tarziu Senator, de asemenea ajutor de primar al orasului Bucuresti.

Dar ceeace il face pe Rosetti sa fie un personaj deosebit este dragostea lui pentru arta si cultura. A fost un mare luptator pentru "raspandirea culturii" si cinstirea celor care o reprezinta.

Carol Rosetti a fost mentorul si dupa unele rapoarte tatal adoptiv a lui Constantin Esarcu. Acest a insistat pentru modificarea statutului "Societatatii Literare „Ateneul Român” care includea numai tineri. Astfel el a adus pe Rosetti, Eliade, N. Kretulescu, care au fost si printre primii presedinti ai "Societatii"

Contele Carol Rosetti a fost membru fondator al Ateneului Roman si presedintele comitetului pentru mai multi ani. Dovada a dedicatiei sale este insasi faptul ca a lasat intreaga sa colectie de carti si manuscrise Bibliotecii Ateneului. Deci primul fond al Bibliotecii, deschise in 1938 se datoreste lui Carol Rosetti. De fapt aceasta ia purtat si numele.

Printre cartile lui Rosetti erau editii originale si rare din secolele XVII si XVIII si chiar din secolul XVI. De exemplu era un text al lui Plutarh tiparit la 1533, al lui Platon tiparut la 1534, editiunile prime ale Colectiei legilor lui Justinian (1558) si Harmenopol (1587), a istorieului ungur Bonfiniu (1543), Biblia dela Bucuresti a lui Serban din 1688, s.a.

Contele Scarlat Rosetti

De asemenea au fost colectii de raritati; de exemplu Biblia franceza in 34 volume (1710-1728), Scriitorii bizantini (1729), 104 volume din Patrologia lui Migne, si altele de aceeasi valoare, care raritati se vand si azi la Paris cu cate 20 sau 40 de mii franci un volum.

Nu este sigur cate volume continea biblioteca lasata de Rosetti. Din momentul cand a intrat posesia Ateneului si pana cand a fost expusa in cladirea cea noua in 1938, s-a pastrat cum s-a putut si a suferit vicisitudinile vremii si ale imprejurarilor vitrege vitrege pentru pentru colectiile cárti. In momentul cand biblioteca a fost catalogata existau circa 3000 de volume cu stampila lui Rosetti.

Pe langa colectia läsatä de Rosetti, s-au mai adäogat prin cumparári si donatii un numar de volume asa ca in 1890 Vasile Alexandrescu Urechea vorbeste de 4.500 volume catalogate. In darea de seama a "Comitetului" din acel an se spune ca biblioteca este "in ajun de a fi deschisa publicului" dar se adauga: "Pe data ce vom avea aproape complet mobilierul necesar, biblioteca va fi inaugurata". Aceleasi afirmatii au fost facutte si pe la 1900, dar fara rezultate concrete. Astfel biblioteca a fost inaugurata deabea in 1938 la 38 de ani de la acea data. (Cartile bibliotecii se aflau pe rafturi inca din 1900, dar aceasta nu a fost deschisa pentru public.)

Societatea Ateneului Roman intemeiata in 1865 de o mana de oameni mai mult tineri si bogati entuziasm, n'a fost niciodata bogata in bani. Palatul Ateneului s-a inaltat prin banii primitu de la Carol Rosetti - care a acoperit doar o fractiune din cost, si desigur cu ceeace s-a adunat de la public prin acea faimoasa loterie: Dati un leu pentru Ateneu! Din aceste motive fondurile pentru dschiderea bibliotecii nu au existata pentru o vreme. Spatiul destinat bibliotecii in cladirea Ateneului ocupa doua nivele cu o aula "magnifica". Pe frontispiciul salii centrale a fost inscris.."Biblioteca Carol Rosetti".

In timp au fost donate mai multe volume din colectii particulare cum ar fi donatia lui Emil porumbaru, fost ministru de externe. din 15 agust 1916. De asemenea numeroase opere date de Casa Scoalelor. Pe langa aceasta in anul 1922 s-a inscris in legea presei obligatiunea pentru toti editorii si tipografii sa trimita daua exemplare din cartile ce tiparesc; astfel biblioteca nosatra poate fi in curent cu tot ce apare in tara.

In sedinta din 12 aprilie 1922, modificand Statutul din 1899 Societatea "Atenel Roman" a votat..... Art. 5 "Ateneul are Palatul din Bucuresti o pinacoteca, colectiuni artistice, stiintifice si archeologice precum si "Biblioteca "Carol Rosetti" care va fi deschisa publicului conform unui regulament special. Spesele pentru intretinerea si desvoltarea lor se vor prevedea prin bugetele anuale."

In Iulie 1931 s-a inceput triarea publicatiunilor din depozitul Bibliotecii (dotatiunea Rosetti, etc.) facandu-se fise provizorii pentru 874 volume si brosuri.

Contele Carol Rosetti a murit pe 18 mai 1872. [1]



..

..

..

..

..

 
Links:

Contele Scarlat Rosetti

Loading comments...

Return to top

Referinta:
  1. Anuarul Atheneului Român pe anul 1938